Το Ιστορικό του Ξενοδοχείου

kaiki Το Maison des Couleurs στεγάζεται στο αρχοντικό της οικογένειας Τσαλίκη, κτισμένο στον παραδοσιακό οικισμό του Πλατάνου, με θέα προς το Κάστρο του νησιού και τη θάλασσα του Αιγαίου. Ο Εμμανουήλ Τσαλίκης γεννήθηκε στην τουρκοκρατούμενη Λέρο το 1835. Όπως πολλοί συντοπίτες του, ακολουθεί το ρεύμα αποδημίας προς την Αίγυπτο, όπου μαζί με έναν εξάδελφό του δραστηριοποιείται στο εμπόριο βαμβακιού. Χάρη στην εργατικότητα και ευρηματικότητά του αποκτά μεγάλη περιουσία. Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μαχδιστών ενάντια στην Αγγλο-Αιγυπτιακή διοίκηση, ο Εμμανουήλ Τσαλίκης βρίσκεται στο Σουδάν ως τροφοδότης του Αγγλικού στρατού. Οι Άγγλοι του προτείνουν τίτλο ευγενείας για τις υπηρεσίες του, αλλά εκείνος αρνείται τα όποια προνόμια λέγοντας: «Είμαι Έλληνας και προτιμώ να παραμείνω Έλληνας». Τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά που απέκτησε με τη σύζυγό του Μαρία Θεολόγου μεγαλώνουν και σπουδάζουν στην Ευρώπη.

AgMarina Η αγάπη τους για την πατρίδα τους σπρώχνει να γυρίσουν πίσω και η οικονομική τους ευημερία τους επιτρέπει να χτίσουν το 1907 αρχοντικό σε ένα από τα ομορφότερα μέρη του νησιού. Επηρεασμένοι από τη νεοκλασική αρχιτεκτονική της Αλεξάνδρειας, κατασκευάζουν διώροφη κατοικία στον ίδιο ρυθμό. Πολλοί Λεριοί θυμούνται την οικογένεια Τσαλίκη να έρχεται στο νησί. Η άφιξή τους αποτελούσε γεγονός για τη μικρή κοινωνία του τόπου. Κάθε χρόνο με την ίδια ιεροτελεστία εκατοντάδες μπαούλα – μερικά από τα οποία υπάρχουν ακόμα στο ξενοδοχείο – γεμάτα με υφάσματα, μπαχαρικά και πολύτιμα αντικείμενα που στη Λέρο την εποχή εκείνη ήταν ανύπαρκτα, μεταφέρονταν από το λιμάνι ως το σπίτι. Η οικογένεια Τσαλίκη ήταν επίσης γνωστή για τις μεγαλόπρεπες γιορτές που έκανε στο αρχοντικό.

Το 1912 η Λέρος καταλαμβάνεται από τους Ιταλούς, το σπίτι νοικιάζεται από τον ιταλικό στρατό και χρησιμοποιείται ως αποθήκη τροφίμων. Το συμφωνητικό ενοικίασης εκτίθεται σήμερα στο Λαογραφικό Μουσείο της Λέρου (αφορά την αποθήκη αρ. 9 από τις 12 αποθήκες του ιταλικού στρατού). Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της Γερμανικής εισβολής στο νησί, το σπίτι υφίσταται σοβαρές ζημιές, ενώ μετά την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου το 1945 επιστρέφει στην κυριότητα της οικογένειας Τσαλίκη.

Το 2009 το αρχοντικό άνοιξε τις πόρτες του ως boutique hotel πλέον. Η αναπαλαίωση και συντήρησή του κράτησε αρκετά χρόνια, προκειμένου να παραμείνει ένα από τα ιστορικά σπίτια του νησιού, θυμίζοντας το μεράκι των ανθρώπων της εποχής, την καλαισθησία τους, τη γνώση τους, αλλά περισσότερο απ’ όλα τον σεβασμό που έδειχναν στο περιβάλλον. Το αρχοντικό Τσαλίκη έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο. Στην απόφαση του Υπουργείου σημειώνεται: «Το αρχοντικό Τσαλίκη είναι ένα τυπικό παράδειγμα αρχοντικού στα Δωδεκάνησα, σημαντικό για τη μελέτη της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής στην περιοχή. Συνδυάζει μορφολογικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του νεοκλασικού ρυθμού και τις λιτές γραμμές της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, και συνδέεται με τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής».